• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size


"Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne!" (Tamási Áron)


"Legyen meg a Te akaratod, úgy a mennyben, mint a földön is!" (Máté 6,10)


"Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!" (József Attila)


"Bölcsőd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar." (Vörösmarty Mihály)


"MARADUNK, hol dolog van és szent feladat, mert tudjuk: nem nyugaton kél fel a nap!" (K. Z.)

Letölthető okmányok
INFORMÁCIA o možnostiach používania jazyka národnostnej menšiny v úradnom styku podľa § 2 ods. 3 zákona č.184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín v znení neskorších predpisov
TÁJÉKOZTATÓ a kisebbségi nyelv hivatali használatának lehetőségéről a Tt. 184/1999.sz., kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénye és annak későbbi módosításai   2. § - ának  3. bekezdése szerint



HELYI ADÓK ÉS ILLETÉKEK


INGATLANADÓ

AZ INGATLANADÓ TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA

Az ingatlanadót a Tt. 582/2004 sz., a helyi adókról és a háztartási hulladék és az építési törmelék helyi illetékéről szóló többször módosított törvénye, valamint  Péder község képviselő-testülete által 2022.12.15-én jóváhagyott Péder község területén érvényes helyi adókról és a háztartási hulladék  és az építési törmelék helyi illetékéről szóló,  módosított általános érvényű rendelete szabályozza. 

ADÓKEZELÉS

Az ingatlanadó- kezelést az a község látja el, amelynek a közigazgatási területén az ingatlan található.

TELEK ÉS FÖLDADÓ

A telek- és földadó adóalanya:

  • a telek ill. föld tulajdonosa vagy
  • az állami tulajdonban lévő földek kezelője, a település tulajdonában lévő földek kezelője vagy a megyei önkormányzati tulajdonban lévő földek kezelője, bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba (a továbbiakban csak, mint „kataszter“) vagy
  • természetes vagy jogi személy, akinek a birtokrendezés végrehajtásáig megművelés céljából, jogi személy által használt termőföldalapból kiemelt, csereföld került kiosztásra vagy
  • a földbérlő, akinek  földbérleti viszonya legalább öt éve tart vagy öt évig fog tartani, és a bérlő be van jegyezve a kataszterbe,
  • a bérlő, aki a Szlovák Földalap által kezelt földeket bérli; az adóalany csereföldjeit bérli  vagy
  • a föld használója, amennyiben az adóalany nem megállapítható.

Ha a föld több adóalany közös tulajdonában van, akkor a telek- és földadó adóalanya az összes társtulajdonos, tulajdonrészük nagyságának megfelelő arányban. Amennyiben minden társtulajdonos egyetért abban, hogy a telek- és földadó adóalanyait egyikük képviselje, a többi társtulajdonost az adóból való részesedésének mértékéig terheli az adókötelezettség.

Amennyiben a föld a házastársi közös vagyon részét képezi, az adó alanya mindkét házastárs, akiket együttesen és egyetemlegesen terhel az adókötelezettség. 

AZ ADÓ TÁRGYA

Telkek és földek – szántóföld, komlóföldek, szőlők, gyümölcsösök, állandó gyepterületek; kertek; beépített területek és udvarok; egyéb területek; erdőterületek, amelyeken erdőgazdálkodás folyik; halastavak, amelyekben haltenyésztés folyik  és egyéb gazdaságilag hasznosított vízterületek; építési telkek.

A telek  megfelelő  osztályba való besorolását, az  építési telkek kivételével,   kataszteri besorolása  határozza meg. 

A helyi adókról és illetékekről szóló törvény értelmében „építési teleknek“ minősül az a telek, amely a jogerős építési engedélyben szerepel, egészen az építmény használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedéséig, amely az építményadó tárgyát képezi, vagy az a lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket tartalmazó építmény, amely  a lakásadó tárgyát képezi.

AZ ADÓKULCS

A törvénnyel összhangban az adókezelő határozza meg általános érvényű rendeletben.

 

AZ ÉPÍTMÉNYADÓ

Az építményadó adóalanya:

  • az építmény tulajdonosa vagy
  • az állami tulajdonú építmény kezelője, a községi tulajdonú építmény kezelője, a megyei önkormányzati tulajdonú építmények kezelője, akik a kataszterbe be lettek jegyezve vagy
  • a Szlovák Földalap által kezelt építmények bérlője vagy
  • az építmény használója, amennyiben nem lehet megállapítani az adóalanyt

Ha az építmény több adóalany közös tulajdonában van, akkor az építményadó adóalanya az összes társtulajdonos, tulajdonrészük nagyságának megfelelő arányban. Ha minden társtulajdonos egyetért azzal, hogy az építményadó adóalanyait egyikük képviselje, a többi társtulajdonost a rájuk eső adó mértékéig  terheli az adókötelezettség. Ha az építmény a házastársak osztatlan  közös  tulajdonát képezi, az építményadó adóalanya mindkét házastárs, akiket együttesen és egyetemlegesen terhel az adókötelezettség.

AZ ADÓ TÁRGYA

Az építményadó tárgyát a lakóépületek, melléképületek, amelyek a főépület  kiegészítésére szolgálnak, mezőgazdasági tevékenység folytatására szolgáló épületek, üvegházak, vízgazdálkodási építmények,  saját mezőgazdasági termékek tárolására szolgáló épületek, beleértve a saját ügykezelést szolgáló épületeket is, egyéni üdülést szolgáló pihenőházak és hétvégi házak, különálló garázsok, parkolóházak épületei, földfelszín alatti mélygarázsok épületei,  ipari építmények, energetikai építmények, építőipari építmények, saját termékek tárolására szolgáló épületek, beleértve a saját ügykezelést szolgáló épületeket is,  egyéb vállalkozást és önálló vállalkozói tevékenységet szolgáló épületek, egyéb vállalkozással és vállalkozói tevékenységgel összefüggő raktározás és ügykezelési célokat szolgáló épületek,  egyéb építmények képezik. Az építményadó tárgyát azok az építmények képezik, melyek egy vagy több föld feletti vagy föld alatti szinttel rendelkeznek, és szilárd alappal kapcsolódnak a földhöz vagy cölöpökkel vannak rögzítve. Az adókötelezettséget nem befolyásolja az a tény, hogy az építmény nincs használva.  Az építmény  besorolása szempontjából meghatározó, hogy január 1-jén, azaz az adóév első napján, milyen  rendeltetéssel bír.

AZ ADÓALAP

Az építményadó adóalapját a beépített terület négyzetméterben kifejezett nagysága képezi.

 

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZŰNÉSE

 

Az adókötelezettség keletkezése: Az adókötelezettség annak az adóévnek az első napján (január 1-jén) keletkezik, amely azt az adóévet követi, amelyben az adóalany az adó tárgyát képező ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője vagy használója lett. Ha az adóalany, a folyó adóév  január 1-jén válik az ingatlan tulajdonosává, kezelőjévé, bérlőjévé vagy használójává, akkor az adókötelezettség ezzel a nappal jön létre.

Adókötelezettség keletkezik például:

  • a tulajdonjog vételi vagy ajándékozási szerződés alapján  kataszterbe történő bejegyzésével
  • a házastársi közös vagyon  megosztásával
  • jogerős építési engedély kiadásával
  • jogerős határozattal az építmény befejezése előtt történő megváltoztatásáról
  • jogerős használatbavételi engedéllyel
  • kisméretű építmény építésének befejezésével;  a kisméretű építmény befejezéséről szóló bejelentéssel
  • az építmény használata megváltozatásának  engedélyezésével,  az építmény vagy lakás használatának  megváltoztatásával
  • az építmény eredeti rendeltetésétől eltérő használatával
  • a Szlovák Földalappal kötött ingatlan-bérleti szerződés aláírásával
  • az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett hosszú távú ingatlan-bérleti szerződés aláírásával
  • piaci elárusítóhely létesítésével
  • a földterület kataszteri besorolásának megváltoztatásával 
  • az ingatlan területének megváltozásával, a földrészlet felosztásával, a földrészlet átszámozásával

Abban az esetben, ha az év folyamán az ingatlan megszerzésére árverés útján kerül sor, az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján jön létre, amely azt a napot követi, mikor az árverés nyertese az ingatlan tulajdonosa lett, vagy annak a hónapnak az első napján, amely azt a napot követi, mikor a bíróság jóváhagyta az árverés eredményét. Az ingatlannak az év folyamán öröklés útján történő megszerzése után az adókötelesség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amely azt a napot követi, mikor az örökös a jogerős hagyatékátadó végzés vagy hagyatéki döntés alapján az ingatlan tulajdonosa lett.

Az adókötelezettség megszűnése:  Az adókötelezettség annak az adóévnek az utolsó napján (december 31-én) szűnik meg, amikor megszűnik az adóalany tulajdon-, kezelési, bérleti vagy használati joga.

Az adókötelezettség megszűnik például:

  • a tulajdonjog vételi vagy ajándékozási szerződés alapján történő  kataszteri bejegyzésének    engedélyezésével
  • a házastársi közös vagyon  megosztását követően
  • az ingatlan területének megváltozásával
  • az építmény, lakás, lakásrész  használata megváltoztatásának engedélyezésével 
  • a Szlovák Földalappal megkötött ingatlan-bérleti szerződés felbontásával
  • a ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett hosszú távú ingatlan-bérleti szerződés felbontásával
  • bontási engedély alapján lebontott, ill. eltávolított építmény  ingatlan-nyilvántartásból történő törlése esetén
  • eladóhelyek megszüntetésével a földterületen
  • az építmény, társasház használatbavételéről szóló jogerős engedéllyel

 Ha a tulajdonjog árverés útján szűnik meg, az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyikben az elárverezett ingatlan tulajdonjoga megszűnt.

 

AZ ADÓBEVALLÁS BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE

Az ingatlanadó  bevallást az adóalany január 31-ig köteles benyújtani az illetékes adókezelőnek arra az adóévre, amelyben ezekre az adónemekre vagy azok közül valamelyikre az adófizetési kötelezettsége létrejött, az adóév kezdeti napján  (január 1-jén) fennálló állapot szerint.

Ha az adóalany ingatlanadó  bevallást nyújtott be  és újabb ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője vagy használója lesz, vagy a telek fajtájának vagy méretének változására vagy az építmény, lakás vagy nem lakás rendeltetésű helyiség használati céljának megváltozására kerül sor, vagy megszűnik az ingatlan tulajdon-, kezelési, bérlői vagy használati joga, a helyileg illetékes adókezelőnél köteles részleges ingatlanadó bevallást benyújtani az első mondatban foglalt határidőn belül.

Amennyiben az adóév folyamán az adóalany árverés vagy öröklés útján jut ingatlanhoz, köteles ingatlanadó bevallást benyújtani, legkésőbb 30 napon belül az adófizetési kötelezettsége létrejötte után.

A részleges adóbevallásban az adóalany csak azokat a változásokat köteles feltüntetni, amelyek az előző ingatlanadó  bevalláshoz képest történtek.

Adóbevallást mindenki köteles benyújtani, akinek ez a kötelezettsége külön jogszabályokból ered, vagy az, akit erre az adókezelő felszólít. Az adókezelő a felszólításban tájékoztatja az adóalanyt   az adóbevallás be nem nyújtásának következményeiről. Amennyiben az adóalany nem nyújtotta be az adóbevallását még a felszólítás után sem, az adókezelő kiveti az adót a segédlet alapján.

ADÓBEVALLÁSI NYOMTATVÁNYOK

„Az ingatlanadó, ebadó, áruautomata- és játékautomata-adó bevallás“ azon a nyomtatványon nyújtandó be, amelynek mintáját a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma az MF/021249/2014-725 sz. rendeletében határozott meg.

A nyomtatványt az  adóalany ITT töltheti le vagy átveheti a Péderi Községi Hivatal irodájában.

AZ ADÓBEVALLÁS KITÖLTÉSÉNEK MENETE

Az adózó az adóbevallás kitöltéséhez szükséges kitöltési útmutatót letöltheti ITT vagy átveheti a Péderi Községi Hivatal irodájában.

AZ ADÓ ESEDÉKESSÉGE

A kivetett ingatlanadó  befizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül esedékes. Az adó törlesztő részleteinek befizetése, az adókezelő által kiadott határozatban megjelölt határidőben esedékes. Az adóalany a kivetett ingatlanadót, amelyet az adókezelő részletekben történő fizetéssel állapított meg, befizetheti egyszerre is, legkésőbb az első részlet befizetési határidejéig.

EBADÓ

  

AZ EBADÓ TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA

Az ebadót a Tt. 582/2004sz.a helyi adókról és a háztartási hulladék  és az építési törmelék helyi illetékéről szóló többször módosított törvénye, valamint  Péder község képviselő-testülete által 2022.12.15-én jóváhagyott Péder község területén érvényes helyi adókról és a háztartási hulladék  és az építési törmelék helyi illetékéről szóló, módosított általános érvényű rendelete szabályozza.

A feltüntetett jogszabályok értelmében az ebadó a következőképpen van szabályozva:

ADÓKEZELÉS

Az ebadókezelést az a helyileg illetékes község végzi, amelynek közigazgatási területén a kutya tartva van.

 AZ EBADÓ TÁRGYA

Az ebadó tárgyát a természetes vagy jogi személy által tartott, 6 hónaposnál idősebb kutya képezi.

AZ ADÓLANY

Az adóalany az a természetes vagy jogi személy, aki

  • a kutya tulajdonosa vagy
  • a kutya tartója, amennyiben nem lehet igazolni, hogy ki a kutya tulajdonosa.

 AZ ADÓALAP

Az adó alapját a kutyák száma határozza meg.

AZ ADÓKULCS

Az adókulcsot a község általános érvényű rendeletben határozza meg,  egy kutyára és egy naptári évre számítva. Az így megállapított adókulcs minden további kutyára is érvényes ugyanannál az adóalanynál.

EBADÓ - 5,- EURÓ/kutya/év

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZŰNÉSE

Adókötelezettség keletkezése:  Az adókötelezettség annak a naptári hónapnak az első napján jön létre, amely azt a hónapot követi, melyben a kutya  az adó tárgyává vált (a kutya elérte a 6 hónapos kort, kutyavásárlás, 6 hónaposnál idősebb kutya örökbefogadása, stb.).

Adókötelezettség megszűnése: Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben  a kutya megszűnt az adó tárgya lenni (elpusztult, el lett altatva, elveszett, elajándékozták ellopták, stb.)

AZ ADÓBEVALLÁS BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE

Az ebadóbevallást az adóalany nyújtja be.

  • adókötelezettség keletkezése esetén az adókötelezettség keletkezésének napjától számított 30 napon  belül
  • adókötelezettség megszűnése esetén az adókötelezettség megszűnése napjától számított 30 napon belül

NYOMTATVÁNYOK AZ ADÓBEVALLÁS BENYÚJTÁSÁHOZ

  • „Az ingatlanadó, ebadó, áruautomata- és játékautomata-adó bevallás“ azon a nyomtatványon nyújtandó be, amelynek mintáját a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma az MF/021249/2014-725 sz. rendeletében határozott meg.
  • A nyomtatványt az  adóalany ITT, töltheti le vagy átveheti a Péderi Községi Hivatal irodájában.

AZ ADÓBEVALLÁS KITÖLTÉSÉNEK MENETE

  • Az adózó az adóbevallás kitöltéséhez szükséges tájékoztatót letöltheti ITT, vagy átveheti a Péderi Községi Hivatal irodájában.

AZ ADÓ ESEDÉKESSÉGE

A kivetett ebadó  befizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül esedékes.

(A határozat jogerős, ha lejárt a fellebbezési határidő. A fellebbezés benyújtásának határideje a kézbesítéstől számított 30 nap. )
 

Tel.: 055/460 20 48

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

HÁZTARTÁSI HULLADÉK

A HÁZARTÁSI HULLADÉK ILLETÉK TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁSA

A háztartási hulladék illetéket a Tt. 582/2004sz.,a helyi adókról és a háztartási hulladék  és az építési törmelék helyi illetékéről szóló többször módosított törvény, valamint  Péder község képviselő-testülete által 2022.12.15-én jóváhagyott Péder község területén érvényes helyi adókról és a háztartási hulladék  és az építési törmelék helyi illetékéről szóló, módosított általános érvényű rendelete szabályozza.

A feltüntetett jogszabályok értelmében a háztartási hulladék a következőképpen van szabályozva:

AZ ILLETÉK KEZELÉSE

Az illeték kezelését a helyileg illetékes község – Péder végzi.

 AZ ILLETÉKKULCS

Az illetékkulcsot a község állapítja meg általános érvényű rendelettel.

A HÁZARTÁSI HULLADÉK ILLETÉK: 30,- EURÓ/személy/év 

 

AZ ILLETÉKKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZŰNÉSE

Az illetékkötelezettség a törvény szerint azzal a nappal kezdődik, amikor bekövetkezik az a tény, amely  az illetékköteles alany számára  illetékkötelezettséget von maga után. Ilyen tény a község területén az  állandó vagy átmeneti tartózkodás bejegyzése. Az illetékkötelezettség azzal a nappal szűnik meg,  amikor az említett  illetékkötelezettséggel járó tények  Péder község területén megszűnnek (elköltözés, elhalálozás, vállalkozás befejezése).

AZ ILLETÉK ESEDÉKESSÉGE

A háztartási hulladék illeték a határozatban feltüntetett törlesztési ütemterv szerint esedékes.

A határozat jogerőre emelkedik, amennyiben letelt a fellebbezési határidő, azaz a határozat kézbesítése napjától számított 30 napon belül.


Tel.: 055/460 20 48

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

LAKOSSÁGI NYILVÁNTARTÁS
 

Tt.253/1998. sz. törvénye a Szlovák Köztársaság állampolgárai tartózkodási helyének bejelentéséről és a Szlovák Köztársaság lakossági nyilvántartásáról

 

Állandó tartózkodási helyre történő bejelentkezés 

A polgár állandó tartózkodása az állandó lakóhelyén való tartózkodását jelenti, általában azt a helyet, ahol a családja, szülei élnek, ahol a munkahelye van. A családtagok helyett az állandó tartózkodási helyre való bejelentkezést  a család egyik tagja is elvégezheti, abban az esetben, ha velük együtt jelentkezik; mindemellett be kell mutatnia ezen polgárok helyett a bejelentkezéshez szükséges iratokat. A 18. életévüket be nem töltött polgárok és  a  jogi cselekvőképességüktől megfosztott polgárok helyett az állandó tartózkodási helyre való bejelentkezést a törvényes képviselőjük, esetleg a gondozó végzi el. Azon polgárok helyett, akik számára  egészségi állapotukból kifolyólag az állandó tartózkodási helyre történő bejelentkezés rendkívüli terhet jelentene,   az állandó tartózkodási helyre való bejelentkezést az általuk írásban meghatalmazott helyettes végezheti el.

Szükséges okmányok

  • érvényes személyazonosító igazolvány,
  • A 18. életévét be nem töltött gyermek esetén a gyermek törvényes képviselője bemutatja a gyermek szlovák hatóságok által kiállított születési anyakönyvi kivonatát
  • a polgár állandó tartózkodási helyre való bejelentkezéséhez szükséges írásos jóváhagyás aláírása a lakhelybejelentő alkalmazottja előtt, vagy az ingatlantulajdonos illetve társtulajdonosok   hitelesített aláírásával ellátott jóváhagyás
  • az írásos beleegyezés nem szükséges, ha  tulajdonos vagy a társtulajdonosok bejelentkezéséről van szó
  •  a beleegyezés nem szükséges, ha olyan személyről van szó, akinek az ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti joga van
  • a beleegyezés nem szükséges, ha a házastárs vagy a tulajdonos eltartásra szoruló gyermekéről van szó

Illetékek

  • a Tt. 145/1995 sz. közigazgatási illetékekről szóló törvénye alapján:  5,- EURÓ

 

Gyermekszületés

    A gyermek születésekor a gyermek állandó tartózkodási helye az anya állandó tartózkodási helye.

Ha a Szlovák Köztársaság területén született gyermekről van szó,  a gyermek állandó tartózkodásának kezdete a születése napja. Ha a Szlovák Köztársaság területén kívül született gyermekről van szó, a gyermek állandó tartózkodásának kezdete a gyermek törvényes képviselője általi lakhelybejelentés napja. A gyermek törvényes képviselője bemutatja a gyermek SZK Belügyminisztériuma – Speciális anyakönyv Pozsony (MV SR – Osobitná matrika Brtislava) által kiállított születési anyakönyvi kivonatát.

 

Kijelentkezés az állandó tartózkodási helyről

Az állandó tartózkodási helyről történő kijelentkezés úgy történik, hogy a polgár bejelentkezik az új állandó tartózkodási helyére és ezzel automatikusan megszűnik az előző állandó tartózkodási helyéről szóló bejegyzés.  Ha az új állandó tartózkodási hely másik városban van, az illetékes hivatal a lakhelykijelentő lap megküldésével  jelenti ezt a változást az előző állandó tartózkodási hely lakhelybejelentőjének. 

Illetékek

  • illetékmentes

 

Az állandó tartózkodási hely megszűnése, külföldre költözés

 

Az a polgár, aki külföldre készül kiutazni azzal a szándékkal, hogy ott életvitelszerűen éljen, a kiutazása előtt köteles  kijelentkezni az állandó tartózkodási helyéről annál a lakhelybejelentőnél, amelynél az állandó tartózkodási helye be van jegyezve. A kijelentkezésnél feltünteti azt az  országot, ahová kiutazni szándékozik, ottani tartózkodási helyét és tartózkodásának első napját, amely nap az itteni állandó tartózkodási helyének megszűnése is egyben.

Az a külföldön tartózkodó polgár, aki külföldi tartózkodása alatt  úgy dönt, hogy   megszünteti a Szlovák Köztársaság területén   állandó tartózkodási helyét, kijelentkezhet állandó tartózkodási helyéről a Szlovák Köztársaság külképviseleti szervénél vagy meghatalmazottja által a Szlovák Köztársaságban. A Szlovák Köztársaság külképviseleti szerve vagy a meghatalmazott eljuttatja a lakhelybejelentőnek, amely az állandó tartózkodási helyét bejegyezte, a  polgár hitelesített aláírásával ellátott  lakhelykijelentő lapot, amelyen fel kell tüntetni a külföldi ország nevét és  ottani tartózkodási helyét. Állandó tartózkodási helye  megszűnésének  napja  a lakhelykijelentő lap  lakhelybejelentőhöz történő kézbesítésének  napja.  

 

Állandó tartózkodási hely megszüntetése

 

  • írásos kérelem az állandó tartózkodási hely megszüntetése iránt (abban az esetben, ha az ingatlannak több tulajdonosa van, a kérelmet mindegyiknek szükséges benyújtania), amelyet a kérelmezők a lakhelybejelentő alkalmazottja előtt írnak alá, egyébként az aláírásukat hitelesíttetni szükséges
  • okirat, amely azt igazolja, hogy az a személy, akinek az állandó tartózkodási helyét  meg akarják szüntetni, nem rendelkezik a szóban forgó lakásra vagy épületre  bejegyzett  használati  joggal, az ingatlan-nyilvántartási igazgatóság által kiadott  ingatlanhoz fűződő tulajdonjogot igazoló okirat, jogerős bírói döntés a használati jog korlátozásáról  esetleg megszüntetéséről, jogerős bírói döntés a házasság felbontásáról és a házassági vagyonközösség megszüntetéséről.
  • az állandó tartózkodási hely   megszüntetése iránti kérelmet nem lehet benyújtani a lakás- vagy az épület- vagy épületrész-tulajdonossal vagy társtulajdonossal szemben,valamint házastárssal és a tulajdonos vagy társtulajdonos  eltartásra szoruló gyermekével szemben.

 

Átmeneti tartózkodási hely

Szükséges iratok

  • érvényes személyazonosító igazolvány vagy személyazonosító igazolványról szóló igazolás. A 18. életévét be nem töltött gyermek esetén a gyermek törvényes képviselője bemutatja a gyermek szlovák hatóságok által kiállított születési anyakönyvi kivonatát
  • az épülethez vagy az épületrészhez fűződő tulajdonjogról szóló ingatlan-nyilvántartási igazgatóság által kiadott  okirat eredeti példánya
  • a polgár átmeneti tartózkodási helyre való bejelentkezéséhez szükséges írásos tulajdonosi jóváhagyás aláírása a lakhelybejelentő alkalmazottja előtt, vagy az ingatlantulajdonos vagy társtulajdonosok   hitelesített aláírásával ellátott jóváhagyás
  • az írásos beleegyezés nem szükséges, ha  tulajdonos vagy a társtulajdonosok bejelentkezéséről van szó
  •  a beleegyezés nem szükséges, ha olyan személyről van szó, akinek az ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti joga van
  • a beleegyezés nem szükséges, ha a házastárs vagy a tulajdonos eltartásra  szoruló gyermekéről van szó

Az ingatlantulajdonos esetleg a társtulajdonosok a bejelentőhely alkalmazottja előtt a bejelentőlapon  tett aláírásukkal igazolják jóváhagyásukat a polgár átmeneti tartózkodási helyre történő bejelentkezését illetően.

 

Átmeneti tartózkodási hely megszűnése

Szükséges iratok

  • érvényes személyazonosító igazolvány
  • igazolás az átmeneti tartózkodásról, amelyet a polgár meg szándékozik szüntetni, amennyiben ilyen a tartózkodási helyre történő bejelentkezése idején ki lett állítva

Figyelmeztetés

  • az átmeneti tartózkodási hely automatikusan megszűnik, ha lejár az az idő, ameddig be volt jelentve; ha az átmeneti tartózkodási hely a bejelentett időszaknál hamarabb szűnik meg, a polgár köteles bejelenteni ezt a tényt.

Illetékek

  • illetékmentes

 

Az átmeneti tartózkodási hely megszüntetése

Szükséges iratok

  • érvényes személyazonosító igazolvány
  • írásbeli kérelem az átmeneti tartózkodási hely megszüntetése iránt (amennyiben több tulajdonos van, a kérelmet mindnyájuknak szükséges benyújtani), amelyet a kérelmezők a bejelentőhely alkalmazottja előtt aláírnak, különben aláírásukat hitelesíttetni szükséges; igazoló okirat arról, hogy az a személy, akinek az átmeneti tartózkodási helyét meg szándékoznak szüntetni, nem rendelkezik a szóban forgó lakáshoz vagy épülethez fűződő használati joggal; az ingatlan-nyilvántartó igazgatóság által kiadott ingatlanhoz fűződő tulajdonjogot igazoló aktuális okirat  jogerős bírósági határozatot a  használati jog korlátozásáról, esetleg megszüntetéséről;   jogerős bírósági döntést a házasság felbontásáról és a házassági vagyonközösség megszüntetéséről. Nem lehet benyújtani átmeneti tartózkodási hely megszüntetése iránti kérelmet az épület vagy épületrész tulajdonosával vagy társtulajdonosával szemben, valamint házastárssal szemben és a tulajdonos vagy társtulajdonos eltartásra szoruló gyermeke ellen.

Illetékek

  • Illetékmentes

 

Igazolás az állandó és az átmeneti tartózkodási helyről

             

Szükséges iratok

  • Érvényes személyazonosító igazolvány 

Illetékek

  • A  Tt. 145/1995 sz.,  a közigazgatási illetékekről szóló törvénye alapján az illeték összege, ha a polgárnak szüksége van az állandó tartózkodási helyről szóló igazolásra : 5 €

 


Tel.: 055/460 20 48

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Lakhelybejelentő lap állandó lakhelyre
Lakhelybejelentő lap átmeneti lakhelyre
Lakhelykijelentő lap állandó lakhelyről
Írásbeli kérvény állandó tartózkodási hely megszüntetésére

további nyomtatványok...


Halászati engedély

A halászati ​​engedélyt az önkormányzat adja ki az ügyfél szóbeli kérelme alapján. A 15 év alatti gyermekeknek csak a törvényes képviselőjük beleegyezésével adhatunk ki halászati ​​engedélyt.

A halászati ​​engedély és a halászati ​​közokiratok nem ruházhatóak át.

A halászati ​​engedély ára a halászati ​​engedély időtartamától függ:

  • Heti: 1,50 €,
  • Havi: 3, €,
  • Évi: 7 €,
  • Három évi: 17 €.

A következő személyek mentesülnek a díj alól:

  • halászképzéssel rendelkező középiskolák és egyetemek diákjai és hallgatói, a halászati irányzatban dolgozó államigazgatási alkalmazottak, akik munkaszerződés szerint aktív halászatot folytatnak, szakmai alkalmazottak a halászati ​​ágazatban, ha munkaszerződésük szerint halásznak, a Szlovák Halászati ​​Unió alkalmazottai, a halászgazdák és helyetteseik, valamint a halászati ​​őröknek kinevezett személyek a teljesítmény- vagy foglalkozási igazolás bemutatása után,
  • külföldiek, akik a Szlovák Köztársaság elnökének, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának és a Szlovák Köztársaság kormányának meghívására vagy beleegyezésével érkeznek a Szlovák Köztársaságba,
  • 15 év alatti személyek.


 

V obci podľa § 2 ods. 1 Zákona č. 184/1999  o používaní jazykov národnostných menšín sa
informácie týkajúce sa ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov
SR uvádzajú na miestach prístupných pre verejnosť popri štátnom jazyku3aa) aj v jazyku menšiny


A községben a 184/1999 sz. a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatáról szóló törvény
2. § (3) bekezdésének értelmében
a polgárok életét, egészségét, biztonságát vagy vagyont
érintő veszélyekkel kapcsolatos információk
a nyilvánosság számára hozzáférhető helyeken a Szlovák Köztársaság állami nyelve mellett 3aa) a kisebbség nyelvén is fel vannak tüntetve.

netnariadenie
Vysoké napätie_Magasfeszültség


V obci podľa § 4 ods. 6 Zákona č. 184/1999  o používaní jazykov národnostných menšín
na dopravnom značení a dopravných zariadeniach
sa nápisy používajú v štátnom jazyku; v iných jazykoch ich možno používať
v súlade s osobitným predpisom a medzinárodnou zmluvou, ktorou je Slovenská republiky viazaná.1).“.

Poznámka pod čiarou k odkazu 1 znie:
„1) § 8 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
§ 2 ods. 1, § 4 ods. 1, 2 a 6 zákona č. 184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín v znení zákona č. 204/2011 Z. z.
Dohovor o cestných značkách a signáloch (Viedeň, 8. novembra 1968) (oznámenie Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky č. 53/1994 Z. z.).“

 
A községben a 184/1999 sz. a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatáról szóló törvény
4. § (6) bekezdésének értelmében a településen
a közlekedési táblákon és a közlekedési eszközökön annak államnyelvű elnevezése mellett
a község kisebbségi
nyelvű megjelölését is feltüntetik,
mégpedig a tele
pülés kezdetét és végét jelző közúti jelzőtáblákon,
a közigazgatási szerv épületein vagy a kisebbségnyelvén kiadott határozatokon,
amennyiben ez a
megjelölés fel van sorolva a 2.§ (2) bekezdés szerinti kormányrendeletben.
 

Képcsarnok

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Testvértelepülés

Ürmös

Időjárás

Predpoveď počasia

Cookies